Povestea Laviniei Chițu, traducătorul proiectului pesemne.ro

Misiunea mea a început de când eram micuță și părinții îmi comunicau prin semne primele mele cuvinte.

Mă numesc Lavinia Chițu și am 31 ani. Deși eu aud, am crescut într-o familie în care semnele au fost singura modalitate de a comunica cu de părinții mei. Ambii mei părinți sunt surzi. În plus, unchiul, mătușa și verișorii mei primari sunt, la rândul lor, surzi. Am învățat de nevoie limba semnelor, însă acest lucru m-a ajutat să îmi dau seama cât de important este să facilităm comunicarea cu oamenii hipoacuzici.

Așa a început misiunea mea – aceea de a ajuta alți oameni care se află în această situație să poată interacționa cu ajutorul limbii semnelor.

În prezent, sunt interpret autorizat în limba semnelor române (LSR). În 2016, am terminat Facultatea de Științe Economice, iar în 2019, Masteratul pe limba semnelor. Am studiat atât în România, cât și în străinătate, învățând limba turcă pe limba semnelor timp de 6 luni.

Cochetez și cu muzica. Este și va rămâne medicamentul meu. Muzica m-a ajutat să trec prin momentele grele, inclusiv în relația pe care o am cu părinții și cu alte persoane cu deficiențe de auz. Cu ajutorul muzicii, m-am vindecat când mă simțeam cuprinsă de depresie.

De mică le traducem părinților mei muzica în semne, drept dovadă, astăzi, după 20 de ani, am bucuria să urc pe scene mari, alături de artiști consacrați, unde traduc muzica pentru persoanele surde! Mi-am dorit dintotdeauna să cânt cu vocea, însă părinții mei nu au avut resursele necesare pentru a mă îndruma. Dar iată că am reușit să-mi urmez totuși pasiunea prin propriile puteri: am reușit să mă înscriu și să finalizez studiile Școlii de Arte și Meserii, secția canto și îmi doresc, ca la un moment dat, să am o trupă a mea.

Mi-ar plăcea să întâlnesc oameni buni și pasionați, alături de care să pot merge să cânt pe scenele mari din România și din străinătate!

Sunt un om vesel, energic, activ, ador să cânt și să mă uit la filme, îmi place să fac sport și să gătesc. Dar cel mai mult îmi place să călătoresc!

De ce acest proiect, www.pesemne.ro? Pentru că este foarte util să înveți limba semnelor și să poți comunica cu toate persoanele pe care le întâlnești pe stradă, inclusiv cele cu probleme de auz. Poți să acorzi primul ajutor sau chiar să te îndrăgostești. Însă, aceste lucruri nu se pot întâmpla dacă nu poți trece de această barieră de comunicare.

Învață și tu limba semnelor cu ajutorul www.pesemne.ro! Tu ai această șansă pe care eu nu am avut-o când eram mică, deși voiam să știu mai multe semne în afara celor învățate de la ai mei și cei din jur.

Te provoc și pe tine să formulezi o propoziție sau poate chiar mai multe, să te filmezi și să ne trimiți ceea ce ai învățat pe social media! Împreună, putem arăta lumii cât de ușor este să înveți limba semnelor și să inspiri și alți oameni să o facă.

Motto-ul meu: Respectă persoanele cu dizabilități pentru că mâine și tu poți fii ca ei!

Întoarce-te la Dicționar

ÎNCEPE AICI