Ziua ta e Zi de BINE

În lumea asta mare, când ești copil, poți să alergi, să te joci, să îți julești genunchii, să îți faci prieteni, să cânți sau să (nu) dormi la prânz. Dar poți să ai și o serie de otite, iar apoi să te trezești cum ușor-ușor totul își pierde glasul. Este povestea lui Carmen, o doamnă adevărată, pe care am sărbătorit-o împreună cu prietenii de la Asociația Zi de BINE chiar la ei acasă, la Centrul Comunitar Zi de BINE, pe 15 septembrie, când a împlinit 60 de ani.🎂

„Eu am crescut fără semne, mi-a scăzut auzul treptat în urma unor otite repetate și în tot acest timp am deprins natural labiolectura, cu marele avantaj de a fi avut părinți pedagogi de meserie”, ne-a povestit Carmen, care insistă să vorbească despre „limba” semnelor. Și asta pentru că este o limbă a unei minorități cultural-lingvistice, cu propriul alfabet, gramatică, vocabular. O limbă vizuală care este folosită de oameni, nu de mașini, și în care faci muzica să se vadă, cum ne-a spus, adică scris, Carmen. Până de curând, nu ne-am gândit niciodată că muzica se poate auzi cu ochii.

Doamna Carmen, împreună cu alți prieteni din comunitatea persoanelor hipoacuzice, ne-au deschis în septembrie ușa către lumea lor. O lume în care semnele prind glas.

Despre asta este și proiectul PESEMNE.RO, platforma digital-interactivă unde persoanele cu deficiențe de auz și persoanele tipice (care aud) pot învăța super rapid și ușor limba semnelor române (LSR).. Cu ajutorul dicționarului video de limbaj al semnelor, și tu poți învăța să comunici în cuvinte, fraze și chiar expresii cu persoane cu deficiențe de auz.

Întoarce-te la Dicționar

ÎNCEPE AICI